Historie - Brantjesoever Purmerend - Nieuwbouw appartementen - 20 minuten van Amsterdam

Bouwen op een plek vol historie

Op dit terrein, gelegen aan de huidige Purmersteenweg, kocht in 1824 de ondernemer Nicolaas Brantjeshout houtzaagmolen "De Burcht" met bijbehorende houtloodsen en wervern aan de Purmerweg voor fl 6.000,- en begon hier een houthandel. Dit bedrijf zorgde ervoor dat Purmerend de tweede helft van de negentiende eeuw uitgroeide tot het centrum van de houthandel in Noord-Holland boven het IJ.

HOUTHANDEL BRANTJES
Gezaagd en ongezaagd hout werd ingevoerd uit Duitsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland en door Brantjes verhandeld. Brantjes wordt een belangrijke naam in de industriƫle ontwikkeling van Purmerend. De aanvoer van hout gebeurde door Noorse zeilschepen. Met vletten werd het hout van de Kom gevaren naar de Oude Haven aan de Purmersteenweg.

VILLA HOUTHEUVEL

In 1879 liet een nazaat van Nicolaas Brantjes. Jan Brantjes, Villa 'Houtheuvel' aan de Purmersteenweg 9 bouwen (nu een rijksmonument ). Dit monumentale pand maakt geen onderdeel uit van het plangebied. Het pand bestaat uit twee delen. Een gedeelte van de achterbouw is waarschijnlijk van oudere, mogelijk vroeg 19de-eeuwse oorsprong. In het achterste deel kwamen de kapiteins van de Noorse schepen zich melden en werden de zaken afgehandeld.

WERFHUIS "DE OUDE HAVEN"

De werfbaas woonde in het houten huis, nu een gemeentelijk monument. Van daaruit had hij de leiding over de werf en haven. Met handkar, paard en wagen en later met een omgebouwde Ford automobiel, leverde Brantjes het hout en de 'juffers'(heipalen) waarop een groot deel van Purmerend is gebouwd.

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.