Financiën - Brantjesoever Purmerend - Nieuwbouw appartementen - 20 minuten van Amsterdam

Financiën

Wat betekent huis vrij op naam (v.o.n.)?

Als je een huis ‘vrij op naam’ koopt, zijn dit vaak huizen die nog gebouwd moeten worden. In dit geval heb je geen ‘kosten koper’ zoals de overdrachtsbelasting en de kosten voor de overdracht bij de notaris. Huizen zonder kosten koper herken je de afkorting v.o.n. Soms zie je deze afkorting ook bij een bestaande woning. Dan neemt de verkoper een deel van de kosten voor zijn rekening.

 

De nieuwbouw appartementen van de Juffers zijn vrij op naam, maar deze zijn wel direct bewoonbaar. Dit geeft veel financiële voordelen. Normaal betaal je gedurende de bouwtijd bij nieuwbouw de bouwtermijnen aan de aannemer, wat zorgt voor hoge dubbele lasten. Deze periode van dubbele lasten duurt bij appartementen gebouwen doorgaans twee jaar. Dat is nu niet het geval. De appartementen van de Juffers geven jou de kans te genieten van nieuwbouw zonder deze langdurige dubbele lasten.

 

Wat is het verschil tussen vrij op naam en kosten koper?

Je herkent kosten koper ook aan de afkorting k.k. Onder kosten koper heb je meestal de volgende 'vaste kosten'. De kosten koper zijn de kosten die om de hoek komen kijken als je een huis koopt en eigenaar wordt van het huis. Je betaalt overdrachtsbelasting en de notariskosten. Een woning kopen met kosten koper is normaal bij de bestaande woningmarkt.

Wat is het voordeel van vrij op naam ten op zichte van kosten koper?

Voor kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen is de overdachtsbelasting 2% over de koopsom. Voor een appartement van €339.000,- komt dit neer op een bedrag van €6.780,- wat bij situatie van de appartementen Juffers niet afgedragen hoeft te worden.

 

Voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen wordt in 2023 het tarief van overdrachtsbelasting 10,4%. Voor een appartement van €339.000,- komt dit neer op een bedrag van €35.256,- wat bij situatie van de appartementen Juffers niet afgedragen hoeft te worden.

 

Daarnaast zijn er nog de notariskosten van de overdracht van de woning die bij vrij op naam voor rekening verkoper zijn.Deze kosten zijn ongeveer €1.000,-. Notariskosten voor het vestigen van de hypotheek zijn wel voor de koper.

 

Een woning vrij op naam kopen heeft voor de koper veel voordelen, helemaal als de woning direct bewoond kan worden!

Voor starters heeft het kopen van een appartement in de Juffers ook voordelen. De prijs van de appartementen val on de NHG-grens en daarmee komt een starter uit de gemeente Purmerend in aanmerking voor een starterslening.

 

Gaat je voor het eerst een bestaande of nieuwbouw woning kopen? Dan kunt je onder voorwaarden de starterslening hiervoor gebruiken.

 

Om de starterslening te kunnen krijgen moet je aan bepaalde regels voldoen

 

  • Je bent niet eerder in het bezit geweest van een koopwoning.
  • De lening kan worden aangevraagd als je in Purmerend of Beemster woont (en minimaal 1 jaar ingeschreven staat) of bent opgegroeid (en minimaal 2 jaar hier gewoond hebt).
  • De lening kan ook worden aangevraagd als je niet in Purmerend of Beemster woont, maar er wel werkt, voor minimaal de helft van de uren van een volledige werkweek.
  • De totale koopsom van de woning is niet meer dan de maximale grens voor Nationale Hypotheek Garantie: de NHG-grens. In 2022 ligt deze grens op € 355.000, exclusief aankoopkosten. Deze mogen namelijk niet meegenomen worden in de hypotheek. Een stukje eigen geld is wel van belang.
  • De starterslening is maximaal 20% van de totaal benodigde koopsom van de woning, met een maximum van € 45.000.
  • Zowel de eerste hypotheek als de starterslening moet worden verstrekt met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).
  • De starterslening kan gebruikt worden voor het kopen van een bestaande of nieuwbouwwoning.
Vraag nu een brochure aan

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.